söndag 3 juli 2011

Tjejer med svärd!?



Titel: Sorceress
År: 1982
Land: USA
Genre: Sword and sorcery



Handling: Magikern Taigon måste offra sitt förstfödda barn så fort det kommer till världen om han vill behålla sina magiska krafter. Och Taigon gillar verkligen sina magiska krafter, som kan få både hans ögon och fingrar att lysa i ljusgrönt. Så valet blir inte svårt, bebisen får stryka på foten så fort det föds. Men Taigons fru är inte lika förtjust i sin makes förehavanden och rymmer sin väg. Taigon och hans armé på sju förvirrade soldater letar och letar efter vad som nu med största sannolikhet är hans ex-fru. Slutligen hittar han och fångar in henne. Men vad Taigon inte hade väntat sig är att hon fött tvillingdöttrar. Men vem av dem är förstfödd? Ex-frugan tiger som muren. Och om detta inte vore nog svårt för Taigon så brakar det plötsligt till i skogen. Ut mellan trädstammarna kliver en skägg-härjad gammal gubbe. Han heter Krona och går rakt på sak. Han misshandlar Taigon och de sju soldaterna kopiöst mycket. Sedan lovar han att beskydda de två tvillingarna och lära dem att bli krigare.



Tjugo år har gått och nu har bebisarna blivit till vuxna kvinnor, så varför inte bada nakna? Snart dyker det upp hjälpsamma individer bland buskarna vid sjön som mer än gärna vill hänga med dem. Sällskapet består nu av en dvärg-viking, en hasardspelande charmknutte med superkrull och en vidrig liten sak som är hälften get, hälften snuskgubbe. Alla vill lägra kvinnorna, men ingen säger det rakt ut.
Taigon, som inte lärt sig läxan efter misshandeln tjugo år tidigare, har börjat resa land och rike runt och mördar nu alla för att komma åt tvillingarna. Han vill verkligen ha självlysande superljusgröna fingrar. Kommer tvillingarna och deras kåta sällskap att lyckas stoppa sin nemesis?


Minnesvärda scener: Det verkligen haglar minnesvärda scener i denna film. Det är grovt hagel som gör ont när det det slår ner. Filmen kretsar kring tuttar och rumpor. Alla är kåta. Och som om inte detta vore nog så har flickorna uppfostrats till att bli krigare, och därför tror de att de är pojkar. Man kan tydligen inte vara krigare om man är tjej. I vilket fall så åker tröjor och byxor av hela tiden (eftersom de är killar) och brösten dundrar ogenerat fram över skärmen.
En av de absoluta favoritscenerna är när Krona, flickornas beskyddare, kliver fram under mitten av filmen. Han har profilerat sig som en vis gammal man och dyker som vanligt upp från ingenstans och fäller några väl varda ord om det svåra äventyr som väntar dem. Alla nickar vördnadsfullt mot sin mentor. Sedan, av någon väldigt märkligt anledning, stegar Krona rakt in i brand och begår självmord. Ingen gör något för att hindra honom från detta vansinnesdåd, utan de bara tittar och fortsätter nicka vördnadsfullt.
Det finns även ett gäng gorillor med i filmen. De bär bombbälten och kastar granater med lustgas omkring sig. I en scen råkar sällskapet ut för dem i ett överraskningsanfall. Det blir mycket skoj när de blandar det dramatiska i att en av tvillingtjejerna blir bortförd av håriga bestar med att alla samtidigt skrattar och vevar med svärd och skjuter armborst.


Minnesvärda citat: Dvärg-vikingen smyger fram till en av tvillingsystrarna och lutar sig över henne och yttrar orden: ”Do you know where babies come from?”


Omdöme: Detta är en ytterst märklig film. Skurken i filmen, magikern Taigon, framstår som en lobotomerad stackare som tassar förvirrat runt i skogen och gnäller. Tvillingsystrarna tar alla chanser att tappa kläderna och alla, precis alla vill sätta på dem. Den lilla äckliga halvgeten skulle må bäst av att nödslaktas och gorillorna kan inte stänga munnen. Vi satt och skakade på huvudet och förvånades över att någon har gett tummen upp till att öppna kassakistan för att producera en film där dvärg-vikingen får ett skägg som liknar rödfärgad svinto. Det absoluta lågvattenmärket var när Professor Spüng plötsligt reste sig upp och gick till toaletten. Vi behövde inte pausa filmen, sa han. Han kom aldrig tillbaka.


Professorns kommentarer: ”Vad är det här för skit?!”






Visste du att: Jack Hill tog bort sitt namn som regissör i eftertexterna.

Inga kommentarer: