söndag 12 juni 2011

Överallt stora tvillingar!


Titel: Twin Sitters
År: 1994
Land: USA
Genre: Action-komedi
Publik: Daniel, Andreas, Christian, Spong


Handling: Stenrik tjallare måste skyddas pga. att han är just en tjallare. Istället för ta hjälp av F.B.I så vänder sig ovannämnda tjallare till två misslyckade italienska köttbomber till servitörer. En vågad satsning kan tyckas, men det är inte så dumt som det låter. Servitörerna är nämligen tvillingar, och det är tjallarens barn med, och däri finner man logiken. Hur går det då? Nja, det börjar lite trevande. Småtvillingarna kommer inte riktigt överrens med stortvillingarna eftersom stortvillingarna antingen är utvecklingsstörda eller helt råkat glömma att tillsätta anabola i hjärnmusklerna. Allt detta medan den brittiske betjänten planerar att sälja ut tvillingarna till maffian. Allt som tiden går så finner tvillingparen varandra bara för att senare i filmen slitas ifrån varandra av vad vid tror ska föreställa ninjor som smugit sig in i tjallarens överdådiga hem.






Minnesvärda scener: Här finns det mycket att ta av. Vi har tidigare recenserat två filmer av dessa storväxta buspojkar och de aldrig gjort oss besvikna, inte heller denna gång. Vi kan börja med inledningen: I en restaurang som är inredd som en kompost stiftar vi för första gången bekantskap med hjältarna. De är värdelösa servitörer som hunsas av en tjock och smutsig kock. De pratar ibland amerikansk/italiensk klichéengelska när de känner för det och snubblar runt framför kameran med fåniga leenden. Ännu en gång har tvillingarna hittat en regissör som gett dem alla fria tyglar i världen. De improviserar sig igenom hela scenen och tallrikar flyger, gäster får spaghetti i håret, porslin krossas och den tjocka sluskkocken kastar de i väggen. Efter detta tokroliga scenario sticker tvillingarna till gymmet. Där gör de narr av en muskelknutte som visar exakt samma tecken på anabola som de själva gör.

En annan i raden av fantastiska scener är då tvillingparen blir vänner. Detta blir tydligt på basketplanen när de leker runt och förevigas av en skakig handkamera. Tjejen som filmar dem börjar av någon anledning filma upp på balkongen där den brittiske betjänten står och ler ondskefullt och gnider sina händer. Denna balkongfilmning varar i ungefär en halv minut, precis så länge som behövs för att man ska förstå att allt kanske inte står rätt till med betjänten och att han kanske inte alls är god.

Vi bör också nämna tvillingarnas garderob som består av barocka hiphop-kreationer som kombineras med 80-tals muskelknuttelinnen.




Minnesvärda citat:

David:Here’s-a your’-a spaghetti-a!”





Omdöme: David och Peter Paul personifierar begreppet ”fingerspitzengefühl”. Deras agerande kan tyckas vara okontrollerat och tramsigt men bakom allt detta ligger en knivskarp känsla för vad som fungerar framför kameran. De är som två anabolastinna antenner som känner av scenen och sedan levererar perfektion i dess renaste form. Mat ska serveras i en scen: Perfekt läge för lite italiensk brytning. En torr brittisk butler i en scen: Perfekt läge för att ha sönder en dyr antik tallrik. Och så fortsätter det genom hela filmen.




Visste du att: Den hetlevrade Nitro från American Gladiators spelar skurk i denna film.






Inga kommentarer: