söndag 15 maj 2011

Steroider i stereo

Titel: Double Trouble

År:
1992


Land:
USA


Genre: Action-komedi

Publik: Andreas, Daniel, Christian

Handling: Vad kan en flink liten juveltjuv som består av 120 kg steroidkött ha gemensamt med en tuff snut som också består av 120 kg steroidkött? De är tvillingar! Det är bäddat för trubbel: Dubbel trubbel! När juveltjuvstvillingen gör en listig stöt mot en diamantförråd så råkar han sno en makapär som några skurkar vill ha. När polistvillingens assistent/kärleksintresse skjut till döds av ovan nämnda skurkar så brakar helvetet löst. Eller ja, helvet och helvete, det blir en ganska tam action-komedi i alla fall. Tvillingarna tvingas samarbeta; och snacka om omaka par: Den ena skämtar och tokar sig medan den andra är ytterst allvarlig hela tiden trots att han envisas med att bära en tröja så kort att han måsta haft den sen han var tolv år gammal. Den ena gillar konst och fine dining, den andra äter munkar och bor i ett kyffe. Kommer dessa två motpoler kunna stoppa skurkarna innan dom genomför sin hemska kupp? Jo. Det gick bra.

Minnesvärda scener: Det finns många scener som blir fantastiska bara för att de två köttbergen är så extremt malplacerade. När polistvillingen rör sig bland andra poliser på stationen så blir det helt absurt. Här har vi ett gäng poliser, några kanske lite smårunda, nån kort och nån på tok för smal - helt vanliga människor. Och så steroidmonstret i för kort tröja och gigantisk hockeyfrilla. De hade lika gärna kunnat placera en dront eller Darth Vader i samma roll och det hade sett lika normalt ut. Samma problem uppstår när juveltjuven ska smidigt sno åt sig diamanter: Han är vig som ett kylskåp ifört svarta tajta kläder och samma gigantiska hockeyfrilla. Det är bra grejer, helt enkelt. Det är också kul när tvillingarna ska springa. De kan inte. Deras söndertränade kroppar i kombination med tajta byxor gör att de ser ut som tolvåriga småtjejer som fått höfterna stelopererade. Som genom ett under har regissören dessutom beslutat att det ska jävlar i mig springas mycket i denna rulle, mycket till vår förtjusning. Men en sen som trumfar alla är när polistvillingen tränar i sin sunkiga lägenhet. Han låter som han föder ett par egna tvillingar samtidigt som tjejen som bor i lägenheten bredvid lyssnar trånande till stönen och stånket. Mycket erotiskt.

Minnesvärda citat:

David (polistvillingen): "Steroids? I don't touch that shit!"

Omdöme: Lita på barbartvillingarna att leverera underhållning! Detta är amerikansk action-komedi när den är som bäst: Hockeyfrillor, omotiverade styrkeprov, poliser som älskar munkar, skurkboss som talar brittiska, arg polischef, hejdukar med hästsvans och massor av pistolskott som aldrig träffar nåt. Storyn är egentligen helt ointressant eftersom filmer egentligen bara försöker klämma ur så många tokigheter kring tvillingarna som det bara går. Och det är förvånansvärt många tokigheter det.

Visste du att: Tvillingarna Peter och David Paul har släppt minst ett hiphop-album tillsammans.


Inga kommentarer: