torsdag 31 mars 2011

vad händer om man blandar flykten från New York, Apornas planet, Mad Max, the Warriors och Emanuelle?


Titel: 2019: After the Fall of New York
År: 1983
Land: Italien, Frankrike
Genre: Post-apokalyptisk action
Publik: Andreas, Daniel


Handling: Europa, Asien och Afrika har gått ihop och bildat superlandet Eurac. Eurac drog inte jämnt med USA och bombade skiten ur hela landet medelst atomvapen. USA gick under som så när på en liten spillra av regeringen som nu kallar sig The Pan-American Confederacy. Varför de bytte namn på landet är inget vi får reda på i denna film. De vi däremot får reda på är att de där slarvpellarna Eurac var lite väl kvicka på avtryckarknappen. Radioaktiviteten från deras kärnvapen gjorde så att alla kvinnor på hela jorden har blivit sterila (männen ska uppenbarligen ha klarat sig bättre). Men rykten säger att det finns en kvinna i den sönderbombade staden New York som fortfarande är fertil. Och The Pan-American Confederacy vill få tag på henne, pumpa henne på 500 ägg och skapa nya människor. Dessa människor ska grunda en ny mänsklig civilisation på Alfa Centauri.





Men innan dess måste någon ta sig in i New York och snappa med sig denna fertila kvinna. Men i New York finns ju mutanter, apmänniskor och Eurac's helt inkompetenta soldater, tänker kanske du. Jo, så är det. Men det är ingenting som inte den pannbandsbärande Parsifal kan rå på. Parsifal är den sorts dödsrallyförare man skulle vilja ha på ett sådant riskfyllt uppdrag. Till sin hjälp får han av The Pan-American Confederacy två kumpaner: En stor enögd kille och en liten kille med en klo till hand. Den lilla killen är ett mentalt och fysiskt nedbrutet vrak, så vi vet inte varför han fick hänga med. Tillsammans tar de sina motorcyklar och rullar in i New York. Där får de tampas med skurkar, råttor och kärlek innan de slutligen når den sista kvinnan som kan bära barn. Hon betäcks sen av en apman.






Minnesvärda scener: När hjälten Parsifal introduceras i filmen så sker det genom ett dödsrace som han vinner. Han får då högtidligen träda fram till en otroligt irriterande clown-robot som ger Parsifal ett pris. Priset består i några runda metallstycken som är någon sorts fripass för att mörda någon samt en kvinna med mörk röst. Hela scenen är ett klassisk exempel på att det är svårt att spela clown och robot samtidigt. Den stilige Parsifal kan vara den sämsta hjälten någonsin. I New York tillfångatas han av Euracs soldater och tvingas under tortyr avslöja vad deras uppdrag är. Eller ja, tortyren hann aldrig starta innan puckot Parsifal berättat allt samt hånglat med Eurac-kvinnan som skulle tortera honom. Den som blir ihjältorterad är istället hans sidekick den nervösa killen med klon. Såna scener upprepar sig genom hela filmen: Parsifal är med och ser hjälteaktig ut men gör inte ett jota medan någon annan gör upp planer eller dör för uppdragets skull. Men kanske är den mäktigaste scenen av alla när Big Ape kommer in i handlingen. Den långe och hårige apmannen svingar sig in i filmen som om han kommit direkt från en sjörövarfilm. En sjörövarfilm med apor!





Minnesvärda citat: Flower (Parsifals vinst i dödsracet): ”You're too much master, and you're going to make great love.”




Omdöme: Det var en hel del action i denna film. Dock var det rätt ensidig action som i stort sett gick ut på att Euracs soldater misslyckades ta Parsifal och hans gäng tillfånga. Ibland lyckades dom dock men blev alltid snabbt övermannade oavsett hur stora oddsen var i deras favör. Skådespelarinsatserna var genomgående usla med få undantag.


Visste du att: George Eastman, mannen som tolkar karaktären Big Ape, också hade roller i filmerna ”Sexy Nights of the Living Dead” och ”Porno Holocaust”.



Inga kommentarer: