onsdag 23 februari 2011

College-studenter följer lärare in i döden


Titel: Shriek of the Mutilated
År: 1974
Land: USA
Genre: Sasquatch horror
Publik: Daniel, Andreas, Edwin, Nisse





Handling: En handfull college-studenter övertalas av sin lärare, vid namn Dr Ernst Prell, att följa med till en avlägsen del av USA på en forskningsexpedition. Det går rykten om att en yeti härjar i området och Dr Ernst vill gå till botten med mysteriet. De sköna och relativt hippa studenterna är inte helt pep på idén men efter en stunds festande så beger dom sig till Yetins påstådda hemtrakter. På festen hade förresten collage-kidsen fått höra en hemsk historia om Dr Ernsts tidigare expedition till området. Ingen av dem reflekterar vidare kring detta.





Väl framme i det avlägsna hörnet av USA välkomnas studenterna av Dr Ernsts stilige kollega Dr Karl Werne som bor i en tjusig herrgård där de inkvarteras. Dr Karl har sällskap av en stum indian vid namn Laughing Crow som gillar att glida omkring utan tröja trots höstrusket. Laughing Crow har för övrigt tappat förmågan att tala pga ett möte med den fruktansvärda yetin. Något som ingen av studenterna reflekterar över. När de till slut ger sig ut i skogen för att leta efter yetin så råkar de en efter en illa ut. Mest på grund av yetin.




Minnesvärda scener: Introt till filmen är fullständigt lysande och har inget som helst med filmen i övrigt att göra. En människa halshuggs och en lurig man fnissar gott åt det hela. Det spåret tas aldrig upp igen. En annan stark scen var när en av studenterna råkar på Laughing Crow för första gången. Stor dramatik. Både Laughing Crow och studenten blir väldigt upprörda.

Omdöme: Skådespelarinsatserna lämnar ingen oberörd. Storyn är förvirrad men rafflande och yetin är konstig. Folk dör till höger och vänster. Slutet har en helt vansinnig ”twist” som ställer allt på ända. Ingen i sällskapet som såg filmen blev besviken. Nisse var mycket imponerad av indianen.




Inga kommentarer: